czwartek, 9 czerwca 2016

Biszkopt z pianką i truskawkami…


Mój numer 1 wśród słodkości. Ciasto, które robię od dziecka.. najpierw pomagając mamie a później już sama. Lekkie, delikatnie słodkie w sam raz na deser w letnie ciepłe popołudnia ...
Polecam wszystkim dopóki są nasze pyszne truskawki.

Biszkopt z pianką i truskawkami


Składniki na biszkopt (średnia blacha): 
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody przegotowanej.

Przygotowanie biszkoptu:
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. W trakcie ubijania stopniowo wsypywać cukier. Dodawać stopniowo żółtka, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając delikatnie aby ciasto nie opadło.
Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić masę. Piec w temperaturze 180 stopni C 20-30 min. lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. 

Składniki na piankę:
- 1 galaretka wiśniowa
- 0.5 litra śmietany 30% zimnej z lodówki

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka będzie tężeć (trzeba wyczuć ten moment) możemy ubić dopiero śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.

Pozostałe składniki:
-2 galaretki truskawkowe
-ok. 0.5 kg truskawek

Ciasto wymaga od nas prawidłowego rozplanowania w czasie, z powodu czasu tężenia galaretek.
Napiszę więc, jak ja to ciasto przygotowuję.
I etap -  pieczenie biszkoptu a w międzyczasie przygotowanie galaretek.
II etap - upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na połowę ostrym nożem, tak aby powstały dwa równe placki. Spodnią część wykładamy świeżo przygotowaną pianką z galaretki i bitej śmietany, następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy aby pianka była równomiernie rozprowadzona. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić.
III etap – wyłożenie wierzchu ciasta truskawkami i zalanie tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki i czekamy … To najgorszy moment, bo chciało by się już je zjeść ;)

Smacznego….

biszkopt, truskawki
Biszkopt z pianką i truskawkami

biszkopt, truskawki
Biszkopt z pianką i truskawkami

 Yvon











Milion smaków truskawek - edycja trzecia

4 komentarze:

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi przemyśleniami :)